Op 22 en 31 januari kwamen afgevaardigden van onze Lichtaartse verenigingen samen om onze projectdagen 2018 voor te bereiden.

Onze Lichtaartse verenigingen nodigen jullie uit:

Zondag 18 maart van 11u. tot 14u. brunch in het Ligahof
Donderdag 10 mei 14u. tot 24u. Waterputfestival bibplein

 

Wat willen we bereiken?

In ons eigen Lichtaart willen we, over de grenzen van de verschillende verenigingen heen, elkaar de hand reiken en ontmoetingsdagen organiseren. We werken aan een warme samenleving. Met de opbrengst van onze vrijwillige inzet willen we in 2018 deze drie projecten in Afrika steunen.

De oprichting van een activiteitencentrum om kinderen met een mentale handicap zelfredzaamheid aan te leren in Shirimatunda Tanzania
Annie Swolfs en Wannes Bellens (bekend van de Lichtaartse fanfare) brachten ons in contact met Marleen Soogen van de VZW Umoja. (http://www.umoja-project.be). Samen met Henny Schuurmans bouwde ze sedert 1999 een stevige vereniging uit in België en in Tanzania. In 2007 bezochten ze Shirimatunda, een klein dorpje in de streek van Moshi aan de voet van de Kilimanjaro. Er heerste grote armoede maar ze werden geraakt door de vriendelijkheid en gastvrijheid van deze plaatselijke bevolking. Ze maakten er kennis met de dagopvang van kinderen met een beperking. Dit centrum bestond uit enkele erbarmelijke schamele lokaaltjes. De keuken waar dagelijks voor de kinderen pap werd gekookt of thee, (indien er financiële middelen voor waren) was ondermaats. Sedert die dag zetten ze zich in om het lot van een aantal kinderen met een mentale handicap te verbeteren. Ze bouwden reeds een watertoren en renoveerden het Umojahuis waar de kinderen gediagnostiseerd kunnen worden Bouwen samen met een NGO huisjes voor de allerarmste families in de dagopvang. Thans vangen ze 34 kinderen met mentale handicap op die ze zelfredzaamheid willen leren om beter in eigen onderhoud te kunnen voorzien. Daarvoor bouwen ze nu privé een activiteitencentrum, waar opleiding zal gegeven worden in koken, naaien en werken met allerlei gereedschap. Hiervoor vragen ze onze steun!

Riooljongeren in Ethiopië vormen tot lassers en/of schrijnwerkers
Eddy Gielis, wonend in Ten Horst 11 (vroeger Achterlee) te Lichtaart en Nele Witvrouwen, dirigente van het Lichtaartse Gekko Koor, zijn samen met de Olense Liesbet Sanders en nog andere personen de drijvende krachten achter Sterren voor Ethiopië (www.sterrenvoorethiopie.be). Deze vereniging steunt, sinds haar ontstaan in 2009, projecten in Ethiopië die de noden van kinderen in armoede trachten te verhelpen. Eén van deze projecten is 'Andinet'. Siddartha (www.siddartha.be) startte met dit opvanghuis voor 30 rioolkinderen in 2003. Het gaat om kinderen die op straat leven en 's nachts in de riolen slapen, omdat het daar 13 graden is en boven de grond vaak maar 9 tot 10 graden. Ze leven als ratten, kennen geen enkele structuur en worden door iedereen verschopt. Zo leven er naar schatting in Addis Abeba 7.000 jongeren en kinderen. De lokale overheid kampt met dit probleem, maar heeft onvoldoende middelen om iets voor hen te doen. In het opvanghuis krijgen ze de kans om te studeren en worden ze opgeleid tot lassers en/of schrijnwerkers. Na twee jaar verlaten ze het project en worden ze tijdelijk financieel ondersteund voor de huur en inrichting van hun kamer met 2 of 3 samen. In februari 2018 gaan er opnieuw 26 jongeren de wijde wereld in, en worden er terug 30 kinderen opgepikt uit de riool om de opleiding te starten. Spijtig genoeg zijn er steeds kandidaten genoeg…Het project is gelukt als ze opnieuw geloven dat 'liefde' nog bestaat, als hun ogen veel meer gaan schitteren dan toen ze toekwamen, omdat ze via hun opleiding zelfrespect en werk gevonden hebben zodat ze onafhankelijk verder kunnen.

De uitbreiding van het IMBEKE opleidingscentrum in Oyugis in Kenia.
Via Hélène Corsenski (van OKRA) maakten we reeds in 2016 kennis met Imani Belgium (www.imanibelgium.org). Deze VZW bouwde in Oyugis in Kenia een kleuterschool, een dispensarium en een ontmoetings- en opleidingscentrum voor meisjes en vrouwen uit de landelijke omgeving. Ze brengen mensen samen om hun noden en bezorgdheden te delen en gezamenlijk naar oplossingen te streven. Imani Belgium reikt hen daarbij de hand door voor de meisjes en vrouwen in het Imbeke Centrum beroepsopleidingen te organiseren die hen in staat stellen om het gezinsinkomen te verbeteren, meer zelfstandigheid te verwerven, voor hun kinderen te zorgen en hun levensstandaard te verhogen. De opleidingen haartooi, snit & naad, koken, land- en tuinbouw lopen goed. Het Imbeke Centrum ondersteunt de vrouwen bij hun activiteiten en administratie. Ze krijgen steun in de vorm van zaden, meststoffen, waterpompen enz. Het project is in volle ontwikkeling en groei. Het huidige perceel grond is volledig ingenomen door de reeds aanwezige gebouwen en door de tuinen van de vrouwengroepen. Door het toenemend aantal 'studenten' moeten ze uitzien naar grotere leslokalen. Een aantal studenten hebben een netbalteam gevormd, voor hen de enige vorm van ontspanning. Een bindend element! Er is een sportveld nodig. Sport draagt veel bij aan onderlinge verstandhouding en samenhorigheid. Om al deze redenen moet het terrein uitbreiden. Daarom hebben ze reeds een optie genomen op een naastliggend perceel grond dat geschikt is. Voor deze uitbreiding vragen ze onze steun.

Wat is een brunch? Het is een maaltijd in buffetvorm ,van ontbijt tot middag- maal. De formule bestaat hierin dat elke vereniging een standje met eten verzorgt waar je gewoon aanschuift en kiest wat je eten wil. Je moet wel vooraf inschrijven en je betaalt per persoon een democratische prijs van 15 euro voor een volwassene en 6 euro voor een kind van 6 tot en met 12 jaar. (kleuters -6 jaar gratis)

- Er is brood en beleg. Koffie en thee zijn in de prijs begrepen.
- LG en KVLV zorgen voor de dranken en bedienen de toog.( dranken extra te betalen)
- WERELDWINKEL maakt chocomelk voor de kinderen.
- KVLV bereidt lekkere soep en bemant de kassa in de zaal.
- LG bakt spek met eieren.
- OKRA verzorgt een standje met frikadellen en krieken.
- Het ZANGKOOR v.d. parochie bereidt een gevarieerd nagerechtenbuffet.
- SAMANA (Ziekenzorg) zet de zaal klaar en ruimt op.
- KVG helpt afruimen en FEMMA doet de afwas.
- KWB coördineert de aankopen.

Inschrijven voor deze brunch ten laatste op 11 maart bij Miel Hermans ofwel door te telefoneren naar nummer 014 55 52 36 ofwel door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Vervroegde afsluiting mogelijk! Wij kunnen maximum 280 deelnemers bedienen.)

Bij je inschrijving vermelden:
Naam ________, adres________, wenst op zondag 28 maart deel te nemen aan de brunch in het Ligahof omstreeks _______ u.met ___ volwassenen (15 euro), ____ kinderen 6-12 jaar (6 euro), ____kleuters -6 jaar (gratis).