Tawref!

Vorig jaar kwam onze samenwerking tot stand. Toen ik na een dagtaak thuis kwam bij mijn vrienden begon ik mijn ervaringen zoals altijd te vertellen. Lightness was daardoor geraakt en bracht mij in contact met haar vriendin Dafrosa. Een pracht mens die haar taak als directeur van Tawref zeker waar maakt. Ik mocht de eerste dossiers binnenbrengen en dat heeft geresulteerd in 2 huisjes die reeds gebouwd zijn. Ik kan van nabij meemaken hoe gedreven vrijwilligers van Noorwegen en Guatemala zijn want Ken verblijft hier in het huis van Lightness en Mr Kaale. Deze vrijwilligers verblijven hier voor 5 ½ maand en bouwen huisjes voor Tawref. Onze samenwerking verloopt goed en in februari gaan we een volgende project opstarten. Maar altijd en enkel voor kinderen en volwassen met een beperking. Tawref trekt het breder open. Later meer daarover.

Mama Prosper is moeder van een gezin van 5 kinderen waarvan er 3 een mentale beperking hebben. Ze woont 7 km van onze school en is onze huishoudelijke hulp en wandelt samen met haar zoon dus 14 km om ons te helpen. Hoe erg kan het zijn dat je een kind met een mentale beperking door een tante moet laten opvoeden omdat je thuis zo erbarmelijk is. Met 7 mensen leven in een huisje? waar je zelfs je kippen nog niet in zou laten rondlopen. Dat was tot voor 2 weken geleden.

Nu is ze blij met haar nieuwe thuis en blij dat we op bezoek komen. Trots als een pauw toont ze haar nieuwe huis en na het huisbezoek aan mama Saidi is dit een welgekomen afleiding. Wat ziet dit er goed uit, op deze manier kan je het verschil maken. Als we binnen gaan zien we ook de armoede want ze hebben geen bedden. In het oude huis staan vier paaltjes waarop een matras ligt en ze met zijn 7 op slapen. Want nu is ook haar uit huis geplaatst meisje terug kunnen komen. We zijn er nog niet en ook Marleen is ervan overtuigd dat we voor simpele bedden moeten kijken. Maar het einde is zoek want hoe graag we ook iedereen helpen dit is echt een put zonder bodem. Ze doet teken met haar handen naar de muur dat ze graag iets aan de muur wilt hangen, dus dat wordt naar de stad gaan volgende week. Niets duur gewoon een beetje kleur aan de muur doet al wonderen. Mama Prosper is een geweldige vrouw die ondanks haar grote armoede altijd lacht en goed voor haar kinderen zorgt. Mama Prosper is niet meer weg te denken in ons team.

Vorig jaar hebben we haar een tafeltje en stoelen gebracht die in ons magazijn stonden en dit is het enige wat er in het huis te vinden is.

We zijn er nog niet want een gezin met 7 kinderen moet toch ook gegeten worden en naar de school gegaan. Om over de rest maar niet te spreken.

Maar toch gaan we met een fijn gevoel weer aan de slag.

"Van waterarm naar waterrijk"