We starten bij de Municipal Director en deze keer is het gelukkig maar een formaliteit. We brengen hem alleen de uitnodiging voor ons waterproject op 26 juli. Hij zal ons later vandaag informeren of alles op die dag door kan gaan.

Daarna gaan we naar Coca Cola, Coca Cola heeft ons al verschillende malen gesponsord en met die vraag gaan we er ook nu naar toe. We worden zoals altijd heel hartelijk ontvangen. Coca Cola zet zich in voor mensen met een beperking en het zijn bijna onze buren.

Ook Don Bosco bezoeken we, ook zij steunen ons al van in het begin. Nu vragen wij om advies en hulp en zij helpen ons hier graag bij. Dit is natuurlijk heel fijn omdat Don Bosco ligt in de punt van onze dagopvang en Dispensarium en dit in vogelvlucht van een 300 meter.

De gehoopte stoelen die we nodig hebben zijn niet beschikbaar wat wil zeggen dat we die moeten gaan huren. Er zijn een 200 tal uitnodigingen weg. Een plastiek stoel huren kost 200 Tsh wat wil zeggen ongeveer 0,30 € . Dit is snel geregeld en we gaan op naar het volgende. Want er is veel werk aan de winkel.

Dan gaan we naar Nuru, Want samen met Mr Kaale en Nuru beslisten we en maakten afspraken voor deze belangrijke dag. Er komen 2 televisieploegen en een bekende krant. Jeetje, het beangstigt me soms toch wel een beetje. OP de vraag of ik in het Swahili de openingsspeech wil doen ga ik zeggen dat het geen goed idee is. De taal is zo moeilijk en door gebrek aan tijd als ik hier ben kon ik nog geen lessen volgen. Ik ga hier als 1e mee starten als ik volgend jaar op pensioen ben. Gelukkig begrijpt Lightness en haar zus mij onmiddellijk als ik dit zeg. Want zeg nu toch zelf, een stotterende Henny mag toch niet gezien worden op de TV. Ik ben zo wie zo al iemand die de publiciteit niet opzoekt maar nu kan ik er niet omheen. Hopelijk brengt deze bekendheid ons ook sponsoring op hier in Moshi en Tanzania.

Daarna gaan we naar een vriend van Mr Kaale die een restaurant heeft. Ondanks dat wij er regelmatig komen kende ik hem nog niet. Maar nu op het juiste moment als we snacks willen gaan bestellen kom ik hem tegen in het restaurant. We stellen ons aan elkaar voor en hoe kan het ook anders Mr Kaale zo goed kennende is ook dit een heel vriendelijke man. Ik vraag hem of ook hij ons wil sponsoren en hij belooft mij onmiddellijk dat hij zal kijken wat hij zal gaan doen. We kiezen voor Kebabs en Samosa.

Tussen al dit geregel in ga ik naar de dagopvang en vraag mijn team mee uit eten te gaan. Dit klinkt groot maar voor 7,5 € hebben we met zijn allen lekker en veel gegeten en gedronken. Wat zouden wij toch zijn zonder dit geweldige team. Wij zijn ongelofelijk trots op hen en de dagopvang zou deze dagopvang niet zijn zonder hen. Diana, Joseph en Mama Pro zijn de pijlers van onze dagopvang. Aangevuld met Issa die veel meer is als onze taxichauffeur en met James onze supervisor.

Daarna gaan we samen gordijnen kopen die moeten dienen voor het inpakken van de watertoren bij de officiële opening. Zo grappig als het was bij het opmeten dit is het ook bij de uitleg. Als we de gordijn opmeten hebben ze geen meter bij de hand met het gevolg dat een ladder die er ooit 1 was en nu een stok is met een paar treden er toch wel voor moet dienen. Maar omdat ik dit niet vertrouw verlengen ze de ladder met een stengel die de hoogte zal gaan kunnen aangeven. Met 1 touw om de lengte en hoogte te bepalen komen we al 1 heel eind. Maar toch maar goed dat ik er mijn gedachte bij hou want anders hadden we niet genoeg stof gehad. Dan zie ik een jurk hangen en voor ik goed en wel besef is Joseph mij al het helpen de jurk aan te passen in het midden van de winkel. Ze vinden het met zijn allen geweldig, ik in een Afrikaanse jurk en dan te weten dat ik nooit een jurk draag. Ook mijn jurk vinden ze hier thuis geweldig als ik de jurk toon. We zullen zien en warempel ik heb geluk als Lightness mij ook nog een mooie oranje ketting te voorschijn tovert.

Daarna gaan we naar een winkel waar ze spullen hebben om de hal om te toveren tot iets feestelijk. Jeetje wat een geregel en soms heel soms duurt het mij toch wel iets te lang. Ze kunnen palaveren over iets wat voor ons een peulenschil is maar voor hen een heel bedrag. Ook hier vraag ik korting en krijg een fikse korting. We vinden de nodige slingers om op te hangen en eerder vonden we ook al de bloemen die we tegen de muur gaan hangen.

Dan zie ik plastiek bloemen, mama Pro staat langs mij en als ik haar gezicht zie kan het niet laten om te vragen of ze die leuk vindt voor in haar nieuw huis. Ze tovert een brede lach te voorschijn en voor 2 € heeft ze een bloemstuk om op haar tafeltje te zetten. Wij zouden alles in deze winkel kitsch vinden maar omdat je dat hier nog overal vindt is het een leuke aankleding. Ze had mij al aangegeven om iets tegen de muur te hangen en door de drukte van vorige keer was ik er niet aan toegekomen. Nu vinden we voor 0,40 eurocent 2 godsdienstige prenten waar ze ontzettend gelukkig mee is. Dan denk ik bij mezelf omdat de andere deze kans nog niet hadden om verschillende redenen wil ik hen dit toch ook geven. Dan start een weer een andere onderhandelingen, want 1 bloem meer of minder is toch al een groot verschil voor hen. Maar och, je team zo gelukkig zien voor nog geen 3 €.

Het is geweldig toch. En juist daarom omdat jullie zo een prachtige mensen zijn mis ik jullie zo als ik terug thuis ben. Spijtig dat Diana door haar zwangerschap er niet bij kon zijn.

Als we hier mee klaar zijn gaan James ik aan de slag om een meer jaren planning te maken. Ook hier komt heel veel bij te kijken. Want als zijn we ontzettend blij dat ons project zo groeit het is toch ook een heleboel werk en het kost toch ook veel frustratie om zo ver te komen.

Ik ben ontzettend blij dat 2 jaar geleden mij de kans gegeven is om met een prachtig team te werken, een team van vrienden. Maar vooral een team dat hecht is. En wat ook heel belangrijk is dat we met Nuru, Lightness en Mr Kaale de nodige kennis in huis hebben. Ze worden hier enorm gerespecteerd om hun kunde. Zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn. Wetende dat ook als ik in Achel ben alles hier vlot verloopt maakt van mij een heel gelukkig mens.

 

Naast en door hen hebben we daardoor een fijn netwerk kunnen opbouwen.

 

Lieve mensen, ik ben jullie zo ontzettend dankbaar. ¨Pamoja ni nguvu ¨.

"Van waterarm naar waterrijk"