Na een lang en goed gesprek met de burgemeester verlaat ik positief zijn kantoor. Zou er dan eindelijk iemand zijn die eens van zijn woord is. Er is hier zoveel veranderd, iedereen is van positie veranderd door de nieuwe regering. Hier treur ik niet om want de vorige beloofde veel maar deed niet veel. Ik kan een telefoontje verwachten en dan gaat de burgemeester en de directeur met ons alle projecten van Umoja bezoeken.

Daarna ga ik na de dagopvang, gelukkig is iedereen positief blijven geloven in Umoja ondanks de roddels die er de wereld in gestuurd werden. Daardoor was het niet altijd even prettig vertoeven in de dagopvang. Gelukkig heeft Umoja niet deelgenomen aan de roddels en zijn we er voor blijven gaan. Dit heeft er alleen maar voor gezorgd dat we nog een sterkere basis kregen met mensen die er voor de volle 100 % voor gaan. De vergadering die er onmiddellijk werd bijeen geroepen vorige week heeft voor de verandering gezorgd. Dus vernieuwde start met dezelfde mensen maar die nu weten dat we de volledige steun krijgen van de Municipal. Het voelt goed en als op dat moment mijn zoon Dave belt die vraagt hoe het nu gaat zijn we beide heel gelukkig. Hij heeft een groot aandeel in die vergadering gehad omdat hij van nabij zowel de roddels bij ons als hier meemaakte en dit door enkele mensen. Daarom nam hij het in de vergadering van mij over en samen met Mr Kaale en de rest was het de beste vergadering ooit. Pamoja ni nguvu want inderdaad samen zijn we sterk.

 

Ze zijn met zijn allen heel enthousiast als ik vraag of we het solar cooker project opnieuw gaan beginnen. En al mis ik Tineke hier heel erg in ik ga ervoor. Ik beloofde haar omdat ze niet mee kon dat ik het zou evalueren en bijsturen en we houden hierover nauw contact met elkaar. Wat is ze een aanwinst in ons project en wat wordt het hier goed onthaald. Vorige keer misten we de goede kookpotten die we nu meenamen samen met de warm houd box. Ik ga mij niet in haar project bemoeien omdat zij hierin zoveel kennis heeft en ik laat het ook aan haar om de uitleg hierin te geven. Maar we gaan wel koken. In de dagopvang gaat het water snel koken en heel ons team is enthousiast. Dan bedenk ik mij ¨zou ik mama Francis niet vragen om dit project thuis volledig uit te bouwen en daarna hiermee in de school aan de slag te gaan¨. Ze is onmiddellijk heel enthousiast ën Tineke is helemaal blij. Via whatsapp houden we een live verbinding zoals Tineke aan de telefoon zegt en is er toch bij van op afstand.

Daarna regelen we een truck en brengen de solarcooker naar Mama Francis samen met alle toebehoren. Baba Francis is heel blij en enthousiast. Wat een prachtige familie en wat is het fijn dat we hier altijd zo welkom zijn. En dit niet alleen , ze zijn de pijlers voor onze kinderen in de vergaderingen. Want ze komen op voor onze kinderen en voor hun zoon Francis.

Mama Francis kan niet wachten om het koken te beginnen, hier kookt het water nog sneller. Doordat ze een groenten winkeltje aan huis is hebben we daarna keuze uit de groenten die we willen klaarmaken. Ze kiest voor wortelen met een soort spinazie. Deze zijn snel klaar. Ondertussen zijn ze vlees gaan kopen om klaar te maken. Ook dit gaat prima. Ze wordt steeds enthousiaster en ze zegt ¨dit gaat gemakkelijk zo en ik kan mijn winkeltje uitbaten¨ondertussen. Mama Francis zegt ¨Jij, jij hoort bij onze familie en vervolgt , jij kan hier ook blijven slapen¨Dit herhaalt ze enkel keren. Wat ben ik toch een gelukkig mens om dit allemaal te mogen ervaren en mee te maken. Ik vertel haar dat ik morgen terug komt als ze mij belt. Ze gaat morgen het plaatselijke gerecht ugali maken. Ze zal mij bellen als ze aan het koken is. Vandaag ben ik wel daar gebleven want het was een aangename afwisseling na de drukte die er was voor de opening van ons waterproject. Daarna willen wij opstaan en naar huis gaan en zegt ze dat ze voor ons aan het koken is. Dan gaan we terug zitten want dit is geen straf omdat het er zo gezellig is. Ik vraag mij wel af¨is dit veilig omdat zij dit gewoon zijn en ik niet¨. Maar ga hierin geen spelbreker zijn. Nadien komt er een tafeltje te voorschijn en wordt het eten opgediend. Het is heerlijk en zowel Issa als James genieten ervan.

Wat een gezellige namiddag na al die drukte van de afgelopen weken.

Door al de drukte verloor ik mijn stem, is vermoeiend en vervelend maar het is niet anders. James gaat mee naar Lightness en samen stellen we een lijst op met de dingen die we nog moeten doen.

Ik ga na het avondeten onmiddellijk slapen want de opening nam zoveel tijd in beslag maar ook mijn energie.

 

"Van waterarm naar waterrijk"