Solar cooker.

Vandaag kijken Tineke en ik er naar uit omdat we benieuwd zijn naar de ervaringen van Mama Francis en de solar cooker. Ik weet dat ze heel enthousiast is maar wil het graag nog eens zelf horen en zien. Zodra ik wat langer kan komen ga ik een cursus Swahili starten, tenminste de basis. Woorden ken ik genoeg en dat helpt veel. Als ik korte zinnen uitspreek krijg ik een heel verhaal terug en oh wat is het moeilijk. Dat is dus het probleem, nu Sanctus terug hier is informeert hij mij regelmatig of ik stuur er iemand regelmatig naar toe.

Mijn bezorgdheid was ongegrond en wat worden we weer ontzettend warm ontvangen in het gezin van Mama en Baba Francis. Ze noemen me familie en ik krijg zelfs een bed aangeboden. Maar het geeft me een ontzettend fijn gevoel. Francis ( hun zoon) zei “ baba , ik zou graag 5.000.000 Tsh hebben. Als baba vraagt waar moet ik die toch vandaan toveren, maakt Francis duidelijk dat dit is om mij over te laten komen. Ik krijg hier tranen van in mijn ogen. Dit raakt mij. Baba Francis zegt “ het is net of Francis voelde dat je zou komen , want hij heeft de laatste nachten iedere keer mzungu geroepen wat blanke betekent”. En dan te bedenken dat Francis bijna niet praat. Ge woon de heel simpele dingen in woorden. Als hij ons ziet moet ik me staande houden zo stevig vliegt hij mij en Tineke in de armen.

En dan start Tineke met haar gesprek met Mama Francis, Issa vertaalt. Tineke heeft picto’s gemaakt zodat zij alles kunnen verstaan. Ze vullen samen de lijst in. Het is goed, ze kookt met de solar cooker iedere dag als er voldoende zon. Ze is heel enthousiast net zoals ik afgelopen juli vertrok. Tineke krijgt zo een goed zicht op alles. Natuurlijk worden wij uitgenodigd om samen te koken en te eten. Dit zullen wij morgen gaan doen en we kopen als Umoja rijst, kip en groenten. Want zij kunnen dit niet kopen. Normaal eten zij ugali ( een soort puree van maispoeder) groenten en soms vlees. Rijst en kip is voor bijzondere gelegenheden.

Zo gezegd zo gedaan, we gaan koken. Tineke stuurt bij om de solar cooker volledig tot zijn recht te laten koken. Het is ongelofelijk, de rijst is in een vlucht en zucht klaar. De kip is eerst door haar gekookt en wordt nu gebakken. Daarna wordt de spinazie ( niet zoals bij ons maar een soort van) bereid. De salade ziet er lekker uit maar omwille van het water zullen we dit niet eten.

De maaltijd is een feest en wat is het lekker. Jeetje wat zijn we bevoorrecht om dit zo te mogen doen. We genieten met zijn allen. Ze hebben plastiek borden en bestek aangeschaft om niet met onze handen te moeten eten zoals vorige keer. Ondertussen zijn we het met de handen eten wel gewoon maar zo is het voor ons toch prettiger en ook zij eten met het bestek. Maar ons aanpassen aan hun cultuur is voor ons geen probleem, dan doen we graag want dat hoort zo toch?

Na een heerlijke dag zetten we ons programma verder.

"Van waterarm naar waterrijk"