Lucresia,

Ik ga nog even op bezoek bij Lucresia en Mama Lucresia. Onmiddellijk komt ze snel in mijn armen gelopen. Maar onmiddellijk zie ik ook dat ze ziek is. Goed ziek en jeetje wat schrik ik. Issa vraagt onmiddellijk of ze naar de dokter geweest zijn en dat zijn ze. Maar De antibiotica zou zijn werk moeten doen. En zeker na 5 dagen. Hopelijk is er hier niet meer aan de hand. We besluiten met haar naar het ziekenhuis te gaan. Ook Lightness is er van overtuigd dat we dit moeten doen. Op zaterdag kan en Lightness wil ons hierbij helpen. Maar als wij willen gaan is mam Lucresia op het veld aan het werk. Ze moeten toch ook eten. Dan besluiten we om weer op huisbezoek te gaan en spreken we af om maandag samen naar het ziekenhuis te gaan. Het houdt mij bezig.

Meneer ….

Ik kom in Shirimatunda en de counselor komt onmiddellijk naar mij toe gelopen. Henny spring in de auto zegt hij want er ligt een jonge man in zo een bar slechte omstandigheden dat hij hulp moet krijgen. Vooraleer ik goed besef wat hij uitlegt zit ik al in de auto. Hij zegt, iedere mens verdient op een waardige manier dood te gaan en dit is werkelijk onmenselijk. Jeetje wat is hier toch een hoop ellende. Wanneer we bij het huis aankomen zie ik een jongere man die 3 jaar geleden een ongeval heeft gehad en daardoor verlamd is geraakt. Maar hij is zo uitgemergeld dat ik bang ben zijn hand te breken als ik hem de hand schud. Er word gevraagd om een foto te maken maar dat doe ik niet en daarom respecteer ik ook zijn naam uit privacy. Dit zou niet meer mogen bestaan, maar het is niet nieuw voor mij. Ik ga samen met de counselor een dokter halen. Eigenlijk is dit niet eerlijk want de mensen waar we zo bij geroepen worden krijgen hulp en de andere liggen daar maar te liggen. Deze krijgen een kans die de andere niet krijgen, maar ik kan dit toch niet laten gebeuren. Doctor Bahati van ons dispensarium gaat onmiddellijk met ons mee en neemt de verantwoordelijkheid over. De rest wat er moet gebeuren moet van ons overgenomen worden, zoals fysio, rolstoel, ziekenhuis. We betalen wel de medicijnen zodat ze nog kunnen proberen of hij terug kan eten.

Wat is hier het leven hard en wat zouden we graag iedereen helpen maar dit is onmogelijk. We willen ons beperken tot de kinderen/volwassenen met een beperking. Er leven in Tanzania tussen de 4,5 en 5 miljoen mensen met een beperking.

Gelukkig kan ik ook maandag mijn vriendin meenemen naar het ziekenhuis. Ook hier wordt er aan gezinsplanning gedaan, de anticonceptiepil en condooms zijn gratis maar sterilisatie en dergelijke zijn voor de mensen onbetaalbaar. We hebben al sterilisaties laten doen en gaan dit ook nu laten gebeuren.

Dus morgen ga ik met deze mensen naar het ziekenhuis. We worden gelukkig onmiddellijk verder geholpen omdat we samenwerken. Is dit goed, eigenlijk niet maar we maken er wel graag gebruik van anders komen we in tijdsgebrek.

"Van waterarm naar waterrijk"