Dagopvang in Shirimatunda

34 kinderen met een beperking hebben wij nu in onze dagopvang. Yvone is de head teacher en dan hebben we een nieuwe leraar Nasorro en Olivia. Van in het begin was de opzet onze kinderen met een beperking een toekomst te geven. Tot nu toe werd er iedere dag geteld van 1 tot 10 en de abc opgeschreven. Iets wat voor de meeste van onze kinderen niet mogelijk was. Daarom was het zo belangrijk dat wij konden werken aan zelfredzaamheid. Het was een hele uitdaging voor onze studenten want ze moesten in de dagopvang van nul af beginnen. Je zag het verschil al vanaf dag 1 en na enkele dagen was het verschil ongelofelijk. Onze kinderen met een grote beperking toverden een lach op hun gezichtje en hun gedrag veranderden. Ook voor het onderwijzend personeel was dit een grote uitdaging en ze gingen ervoor. Nu konden we ondervinden hoe gemotiveerd ze waren. De vooroordelen waren ongegrond en zeg nu zelf het is ook niet eenvoudig als je de middelen niet hebt. Of niet weet hoe er mee om te gaan. Het was een feest om naar de dagopvang te gaan. Marleen en ikzelf hadden ons voorgenomen niet geheel de dag in de dagopvang rond te lopen om onze studenten en kinderen niet te storen. Hier hebben we ons ook zoveel mogelijk aan gehouden. Maar gelukkig vroegen onze studenten ons ook regelmatig om er te zijn.

Er werd een kookteam samengesteld en onze kinderen konden helpen. In het begin was het nog wat onwennig maar al snel sneden ze samen de groenten en kookten. Al snel leerden we om wat vroeger te beginnen want het neemt meer tijd in beslag en ook voor onze koks was het een aanpassing. Maar wat een genot.

Ook werd er veel aandacht besteed in het aanleggen van een tuintje. Ook hier kwamen de zaadjes na enkele dagen uit. Ze kunnen nu hun eigen groenten telen en worden bij al het werk geholpen door onze werker Joseph.

Vanaf het begin werd er begonnen om een snoezelkamer te maken. Dit is een kamer waarin onze kinderen met een beperking tot rust kunnen komen en genieten van de muziek en allerlei materialen kunnen voelen. De volledige kamer werd ingericht en onze kinderen genoten. Deze kamer en ook de tuin en het koken zal ons altijd herinneren aan de inzet van onze studenten. In de toekomst hopen wij hier een vervolg aan te geven. De 1e contacten zijn er en hopelijk kunnen wij dit continueren. Zowel hier in België als in Tanzania.

Marleen en Shara gingen samen op pad voor stof om nieuwe uniformen te maken. Shara en een tailor gingen aan de slag om iedere kind in een nieuw uniform te steken. Ook de uniformen konden we kopen dank zij een sponsor.

"Van waterarm naar waterrijk"